Blog Posts

  • Orsi

Ősz, szél, csendes elmúlás, Ájúrvédá!

Autumn, wind, silent evanescence , Ayurveda! The article is available in English below.


A nyár végével elkezd hűlni a levegő, a természet is kiszárad és lassan a szeles, hűvös napok száma egyre több, míg az Indián nyár végével végleg beköszönt a hideg és vele az ősz.

A természet nagy változásra készül, a levegő elem dominanciája egyre erősebb, amely ezt az időszakok jellemzi, nem véletlenül, hiszen a Vátá dósa az elmúlás és a nagy változások katalizátora.

Késő ősszel ezt a folyamatot zárja majd az éter elem dominanciája, ami a belső kiáradással, spiritualítással köthető össze.

Minden szárazabb, hűvösebb, könnyedebb, finomabb, mozgékonyabb, kissé talán nyers is és kiszámíthatatlan a nyárhoz képest.


Hogyan hat ránk?


A Pitta időszak alatt a meleg felgyülemlik a szervezetünkben, amit az őszi időszak hivatott kivezetni. Ha ez nem történik meg és a „kiszáradás” folyamata elmarad, akkor a szervezet többlet váladékot termel, hogy ezzel próbálja a Pittát „megfogni”. Ez a többlet váladék szolgál a vírusok táptalajául, és egyensúlytalanság esetén megfázáshoz, influenzához vezethet késő ősszel, kora télen.

A késő őszi időszakban a csökkenő hőmérséklet a vért a test belseje felé „húzza”, a test ezzel próbálja védeni magát a hőveszteségtől. A keringés a végtagoknál visszaszorul, a kéz és láb szárazabb, ugyanúgy, mint a vastagbél is.

A test belsejében ezzel szemben többlet hő gyűlik fel, az Ágni intenzítása megnő az étvággyal együtt. A jobb étvágy azt a folyamatot indítja el, amely lehetőséget teremt egy többlet zsírréteg felhalmozására, felkészülve ezzel a hideg téli napokra.

Ilyenkor, a Vátá energiák hatására jellemző lehet a Visámágni, ami változó étvágyat jelent, erős éhség majd étvágytalanság (valakinek nem jut eszébe enni) válthatja egymást.

A csípőtájék fájdalmai (pl. isiász), izületi panaszok, húgyuti gondok, női szervekhez köthető panaszok és az idegrendszeri problémák (idegrángás, koncentráció hiánya stb.) is előjöhetnek, felerősödhetnek.


Mit tehetünk magunkért?


Ebben az időszakban a Vátá energiákat szeretnénk kiegyensúlyozni, amit a Vátára jellemző minőségek ellentétjével tudunk megtenni: meleggel, nehézzel, puhával, táplálóval, nedvessel/olajossal, erősítővel, olyannal, ami épít és földel.

Zsiradékban, fehérjében és szénhidrátban gazdagabb, meleg, levecses ételeket fogyaszthatunk, amit fűtő hatású fűszerekkel kelthetünk életre. Ez segít a belső nedvesség és a belső hő megőrzésében. A tápláló ételek, mint a levesek kiválóak a tápanyagpótlásra és a test melegen tartására. A tápláló ételeket az Ájúrvédá rendszere szerint 'Odzsasz'-t hoznak létre. Ilyenek például a gyökérzöldségek, mint a sárgarépa és a cékla, a „kemény” téli tökfélék, a ghee és a mandula.

Emellett, miután a fákon már nem terem gyümölcs, érdemes nyersről a párolt gyümölcsre áttérni.


Ebben az időszakban kiemelt szerepe van a napi rutinnak, ami a tartóoszlopa az események kézbentartásának. Ezek az oszlopok lesznek azok, melyek fokusz pontként szolgálnak és ezzel a Vátá dósa könnyed és szétterjedő energiáját ellensúlyozzák.


A Vátá hideg, viszont dinamikus energiáját érdemes jógával is ellensúlyozni: ászanákkal gyengéden erősítve átmozgatni a testet a jó keringésért és átmelegedésért, ill. Pránájámámá és koncentrációs/relaxációs gyakorlatokkal létrehozni az elme számára a kikapcsolás lehetőségét, a megnyugvást, lehetőséget teremtve ezzel az elengedésre, változtatás elindítására, az igazi könnyedség megtapasztalására.

A fentiek általános tanácsok, az egyéni állapotok kívánhatnak ettől eltérő hozzáállást.


Fotó: Stock Snap


Autumn, wind, silent evanescence , Ayurveda!


With the end of summer the air starts to cool down, nature dries out and the number of windy, cold days are increasing, when finally, after the Indian Summer, cold settles in and with it Autumn arrives.

Nature prepares for big changes, the air element becomes dominant, which is going to give the character of the Autumn season. Vata dosha is the catalyser of change, letting go, breaking down, creating lightness.