top of page

Hogyan lettem jógaoktató

Orsi Plutzer Yoga Teacher Hungary Goa createbalancewithme

Specializációim:

  • Hatha Flow / Vinyasa Flow

  • Nyújtás és erősítés Myofascia fókusszal

  • Test Elemzés és tartás korrekció jógával

  • Egyéni Kismama Jóga

  • Szülés utáni regenerálás

  • Gyerekjóga

  • Ájúrvédá Jóga és Ájurvédikus táplálkozás, életmód

Képzettségek:
Oktatóképzés Ashtanga & Vinyasa Yoga - 500 hr
Oktatóképzés Gyerek jóga - 100 hr
Yin Yoga oktatóknak - 60 hr
Oktatóképzés Kismama és Babás jóga - 300 hr
Szülés utáni regenerálás oktatóknak  - 60 hr
Ájúrvédikus Táplálkozás és Életmód - 200 hr Dr. Rao Shreedar mellett
Prana Vashya Yoga School Mysore - 250 hr intenzív kurzus ászana és pránájámá témakörben
Anatomy Trains in Motion - 30 hr
Peter Hess Hangmasszázs - 30 hr
Kaivalyadhama Yoga Kutató Intézet - 20 hrs tradícionális pránájámá technikák és modern kutatások
Kaivalyadhama Yoga Kutató Intézet - 100 hrs Ayurvédá és Diagnosztika Alapok

A jóga és én

 

Az első jógaórámon 2002-ben vettem részt az első hosszabb indiai tartózkodásom során, az egy éves agrai ösztöndíjas tanulmányaim alatt. A jógát ott, mint légzést és meditációt mutatták be nekem, amit túl komolynak éreztem, ezért néhány órától eltekintve nem lettem rendszeres jógázó. 

 

25 évesen került a jóga megint a látóterembe, amikor rávettem magam, hogy elmenjek egy magyarországi ászana jógaórára pusztán a fittség kedvéért. 

A jógáról alkotott képem igazából csak két évvel ezután változott meg, amikor egy fájdalmas lumbágós hét után úgy döntöttem, megpróbálom a derekamat a jóga segítségével rendbe hozni. Így kezdtem el rendszeresen gyakorolni, heti 2-3-szor jártam gerincjógára.

A derékpanaszaim 6 hónap alatt megszűntek és a heti 2-3 jóga gyakorlásból szép lassan 6 lett. Többféle stílust kipróbáltam és a változatosság kedvéért próbálok a mai napig, viszont a szívemhez legközelebb azóta is a Hatha Flow áll.

Középiskolai tanárként egészen hamar felmerült bennem, hogy szívesen oktatnék jógát. Szerettem volna megtanítani az embereket arra, hogy tiszteljék és ápolják a testüket. 

2012-ben, több elvégzett tanfolyam után, kiválasztottam az első oktatóképzést, azonban az élet másképp akarta és Magyarországot hátra hagyva családi okokból Indiába, Goára költöztem. Végül itt végeztem el az első, a Jóga Szövetség által akkreditált 500 órás oktatói képzésemet Astanga és Vinyásza stílusban. Segéd tanár lettem az oktató központban majd 1.5 évig, ahol rengeteg órát látogattam és még több visszajelzést kaptam saját óráim tekintetében a tapasztaltabbaktól. Hamarosan elkezdtem teljes munkaidőben jógát oktatni.


Ez a folyamatos tanulással és oktatással töltött két év, és az Ájurvéda területén Dr Rao segítségével megszerzett tudás arra a következtetésre juttatott, hogy ha valaki a fizikai fittségen túl szeretné a jógát az élete részévé tenni,  akkor nem szabad általánosítani, figyelembe kell venni az egyéni adottságokat, élethelyzeteket, szituációkat.

Azóta számos más tréninget is elvégeztem az alkalmazott jóga területén és saját magam rendszeres képzését prioritásnak tartom. 
 

Minél többet tanítok annál inkább visszatérni látszok ahhoz, ami engem is a jóga irányába terelt: a gyógyulás és egészségmegőrzés fontosságához a testben , elmében és lélekben egyaránt, ebben a sorrendben, mivel csak így alakulhat ki az a külső és belső egyensúly, ami a mélyebb spiritualitás alapját képezi.

2015 második felében társammal megalapítottuk a Parinama Jóga Stúdiót, melynek keretében lehetőségünk nyílt tényleg azt tanítani, ami a szívünkhöz legközelebb állt. Magyarországi tevékenységemet 2017-ben kezdtem el,  létrehoztam saját márkámat, a CreateBalanceWithMe-t, melynek keretein belül azóta is dolgozom.

A pandémia óta elsősorban privát jógaórákat és Ájurvéda konzultációkat tartok. Jelenleg vasárnaponként lehet csoportos online élő jógaórához csatlakozni és az Ájurvédikus Főzőklub keretében jobban elmerülni az Ájurvédikus táplálkozás tudományában. Személyesen a 4-7 napos jóga és Ájurvéda elvonulásokon lehet velem gyakorolni.

bottom of page