Blog Posts

  • Orsi

Spring is coming! Jön a tavasz!

Tavaszra felkészülés az Ájúrvédával

English below

Melegszik az idő lassan... közel a tavasz. A víz elem időszakába merülünk bele.

Mit jelent ez az Ájúrvéda szempontjából?

A szervezet természetes tisztító folyamatainak intenzív beindulását a télen felhalmozott súlyfelesleg, és a toxikus anyagok kiválasztása céljából, hogy a szervezet ellenállóbb legyen a vírusokkal és baktériumokkal szemben és felkészüljön a meleg nyári napokra.

Hogyan hat ránk?

A Kapha és Pitta születési dósával rendelkezőkre ez a időszak intenzívebben hathat, mert a víz elem része ezeknek az energiáknak, kifejezetten akkor, ha egyensúlytalansággal állunk szemben.

Kapha egyensúlytalanság esetén fáradtságot, letargiát, többlet váladék termelődést tapasztalhatunk, rosszabb esetben megfázás, influenza is előfordulhat. Pitta egyensúlytalanság esetén máj panaszokat, irritáltságot, frusztrációt, erős önkritikát figyelhetünk meg.

Ez a kettő együtt pedig kora tavasszal az allergiákban csúcsosodhat ki.

A Váta születési dósával rendelkezők leginkább arra figyeljenek, hogy melegen tartsák magukat és ne pörögjenek túl a tavasz látótávolságba kerülése okozta lelkesedés közben.

Mit tehetünk magunkért?

Nem hiába van itt a nagyböjt időszaka. Ez az időszak a legjobb arra, hogy böjtöljünk, ami nem feltétlen koplalást jelent, hanem inkább tartózkodást a nehéz ételektől, hogy a szervezet az energiáit a tisztulásra fordíthassa. Természetesen pár nap, küszködés nélküli, intenzívebb böjt is kiválóan hathat a szervezetünkre. Az, hogy milyen típusú böjt a legjobb számodra, az dósa és egyensúlytalanság függő.

Általánosságban használj többet rozsból, árpából hajdinából, kölesből, rizsből a búza helyett. Legyen az ételed meleg. Fogyassz minél kevesebbet a húsból, olajos dolgokból, édességekből és tejtermékekből, kifejezetten a nehéz sajtokat és a joghurtot kerüld. Fűszerezz bátrabban: a kurkuma, gyömbér, kömény és görögszéna mag mindegyik dósát támogatja a tisztulásban.

A borsmenta, hibiszkusz, édesgyökér és csalán tea segíti a tüdőt és a máj tisztulását.

Naponta mozogj intenzíven 30 percet és végezz mellkas és nyak átmozgató gyakorlatokat.

Végül pedig a legfontosabb: légzésgyakorlatok! Ez nagyon fontos ebben az időszakban, szentelj rá 15-30 percet naponta. Meghálálja majd a szervezeted.

Légzésgyakorlatokat itt találsz: https://www.createbalancewithme.com/online-pr%C3%A1n%C3

Breathing exercises in English: https://www.createbalancewithme.com/foundations-of-pranayama .


A fenti tanácsok általánosságban igazak. Az egyedi állapotunk kívánhat ettől eltérő hozzáállást az étkezés terén.


Photo by Simon Berger


Prepering for spring with Ayurveda


Its warming... spring is close. We are dipping in to the season of water element.


What does it mean in Ayurveda?


It is the intensification of our body's natural cleansing processes to remove access weight and toxins, so we are more resistant to viruses and bacteria and get ready to the warm summer.


How does it effect us?