top of page

Blog Posts

  • Writer's pictureOrsi

Nyár, meleg, Ájurvéda!

Updated: Sep 6, 2022

Végül pedig ajánlott a fizikai aktivitást a minimumra csökkenteni, beleértve a sportot is. A túlzott igénybevételt igénylő testmozgás reggel 10 után különösen megterheli a szívet.


A tavasz a végéhez közeledik, a nap egyre erősebb és egyre hosszabbak a nappalok. Lassan a víz elem dominanciáját átveszi a tűz, a Pitta dósa időszakába érkezünk.


Mit jelent ez az Ájurvéda szempontjából?


Miután a szervezet elvégezte tisztító folyamatait, a hangsúly áttevődik a hűtésére. Az optimális belső hőmérséklet megtartása céljából, az Ágni (emésztő tűz) takarékra kapcsol, ami befolyásolja az emésztést és az étvágyat. A meleg a szívre és a májra is többlet “munkát" ró.


Hogyan hat ránk?


Ez az időszak, a nyár első fele, (még mindig) a Kapha és Pitta születési dósával rendelkezőket viselheti meg jobban. A meleg és a növekvő páratartalom a Pitta típusúaknál (vagy egyensúlytalanság esetén) a máj túlműködéséhez vezethet, ami így kevésbé hatékonyan tudja ellátni a méregtelenítő folyamatokat. A felhalmozódott méreganyagok a bőrön keresztül “törnek felszínre” akné és kiütés formájában. Mentálisan/érzelmileg az irritáció és harag, a könnyen ki jövök a sodromból érzés, az ami dominál.

A keserű zöldek fogyasztása, a rózsavíz és napozás helyett “holdazás” (holdfürdő) sokban hozzájárulnak az egyensúly megőrzéséhez.


Kapha típusúaknál (vagy egyensúlytalanság esetén) a növekvő páratartalom és a meleg a végtagok dagadáshoz vezethet. A meleg tágítja az ereket, ami vízvisszatartást okozhat. Emellett ilyenkor a gombás fertőzések is gyakoriak és az időjárás az élősködőknek is nagyon kedvez. A nyár első fele a Kapha típusúakat elnehezítheti, lassúvá teheti, ha nem figyelnek arra, hogy mit és abból mennyit fogyasztanak.


A reflux is jellemzőbb erre az időszakra mindkét dósa típusnál, kifejezetten déli időben, mikor az emésztő tűz gyengül a meleg miatt. A nehéz, olajos ételek és szénhidrátok túlterhelik az emésztőrendszert a meleg napokon. A nem megfelelő emésztés eredményeként keletkezett nyúlós anyagok akadályozzák a nyirokrendszer és a máj megfelelő működését.


A nyár a Vátá típusúak kedvenc időszaka, amire egész évben vártak, mert végre a meleg a csontjaikig hatol, szó szerint. Számukra a folyamatos folyadékpótlás kifejezetten fontos. Olyannyira, hogy megalapozhatja a betegségmentes őszt.


Mit tehetünk magunkért?


Ugyan a Vátá típusúakat a száraz alapminőség kifejezetten hajlamossá teszi a kiszáradásra, mégis mindenkinek nagyon fontos ebben az időszakban az optimális folyadékbevitel. Az optimális a cél, mert az sem jó, ha túlzásba visszük. A túl sok folyadékbevitel tovább gyengíti az emésztést és túlterhelheti a vesét. Mi az optimális? Itt olvashatsz róla: https://www.createbalancewithme.com/post/water-in-out .


Általánosságban nyáron az édes, keserű és fanyar ízeket érdemes előnyben részesíteni. Ezen belül pedig a nyár első felében az ételünk legyen könnyű, hűs és laktató.

A friss gyümölcsök és saláták időszaka ez, kifejezetten a Pitta típusúak számára. Bármilyen friss és szezonális zöldség tökéletes, akár fehérje bevitelre is. A tavaszi böjtök után ismét élvezhetőek a tejtermékek és alkalmanként a fagyi is. A természetes édesítők is pozitív hatással lehetnek, kivéve a mézet. A könnyebb gabonafélék, mint a rizs, árpa és zab is bármikor jó választás. A hús helyett mehetnek a lencsefélék.


Az üdítők helyett inkább szobahőmérsékletű vizet fogyasszunk mentával, lime-mal és egy pici cukorral.

Az édesgyökér, borsmenta, édeskömény és rózsa tea is frissítőleg hathat akár langyosan is.

Ha már mindenképp alkohol, akkor a sör az, ami a nyár itala.


Mi az amit kerüljünk?


A sörön kívül kerüljük az egyéb alkoholos italokat, mert erősen fűtő hatásúak és a májat is túlterhelik.

A jeges italokat is érdemes kihagyni, mert az az emésztést megzavarja és méreganyagok felhalmozódásához vezet.

Ez az időszak nem a fermentált sajtok, italok és zöldségek fogyasztását támogatja, minimálisat érdemes csak fogyasztani belőlük.

A fűszerekkel nyáron mértékkel bánjunk. Élvezzük a természetes ízeket és a friss zöldfűszereket. A csili féléket kifejezetten érdemes kerülni.

Kerüljük a nehéz ételeket, a vörös húsokat. Már azzal is sokat tehetünk az emésztőrendszer támogatásáért, ha megfelelően kombináljuk az élteleinket.


Végül pedig ajánlott a fizikai aktivitást a minimumra csökkenteni, beleértve a sportot is. A túlzott igénybevételt igénylő testmozgás reggel 10 után különösen megterheli a szivet.


Figyelem! A fenti tanácsok általánosságban igazak. Az egyedi állapotunk kívánhat ettől eltérő hozzáállást az étkezés terén. Pl. Vátá típusúak fogyaszthatnak többet a savanyú ízből, a Kapha típusúak, pedig lehetnek bátrabbak a fűszerekkel stb.


Ha szeretnél többet tudni az Ájurvédáról szeretettel várlak az Ájurvéda Start vagy Start+ Programon, az Ájurvédikus Főzőklubban vagy egyéni keretek között. Bővebb információt itt találsz:

 

Summer, warm and Ayurveda!

Spring is getting to it's end, the days are longer and the Sun shines stronger. The dominance of water element will be taken over by fire, we arrive to the season of Pitta dosha.


What does this mean in Ayurveda?


After our body has done the cleansing processes, the emphasis moves to keep our body cool. To achieve the optimal temperature in our body our Agni (digestive fire) turns down, which will have a direct impact on our digestion and hunger. The cooling process also puts extra load on the liver and heart, and so we need to keep in good shape these two.


How does this effect us?


This period, the first half of the summer, has more impact on those born with Pitta or Kapha constitution.

The heat and increased moisture can aggravate the liver of Pitta individuals (or with imbalance), which may struggle to carry out it's detoxing activities. The toxins will find their way to the skin in a form of acne or rashes. Mental irritability and anger is also common these days. Bitter greens, rosewater, and “moonbath” instead of direct sunbath can help a lot to support the balance of Pitta dosha.

For Kapha types the increasing heat and humidity may cause puffiness, swelling. The heat dilates the veins, which can result in water retention. Fungal infections are also common especially for Kapha types and it is a good environment for parasites as well.

The first half of the summer may cause tiredness, lethargy for Kapha individuals if they do not pay attention to what and how much they eat.

Acid reflux is also common during this period for both the dosha types, especially noontime, as the digestive fire is weak in the heat. Heavy fats and carbs overload the digestion and with their gluey-ness create blockages for the lymph and liver.


Summer is paradise for Vata types. They have been waiting for so long to feel the heat reaching to their bones. For them it is constant hydration, which is most important. So much important, that it can create the base for a flu-free autumn for them.

What can we do for ourselves?


Even though it is Vata types who are more prone to dehydration, everyone should take care of their optimal water intake. I wish to emphasize optimal as too much liquid can overload the kidneys and further weaken the digestion. How much is optimal? You can read about it here> https://www.createbalancewithme.com/post/water-in-out.


In general during summer one may favour sweet, bitter and astringent tastes. During the first half of the summer what we consume may be light, easy to digest, filling and cooling.


This is the time of fresh fruits, natural sugars (except honey), salads especially for Pitta individuals.

Fresh, seasonal produce can be used anytime even for protein source.

After the spring fasts and general abstinence from milk products, we can use them more during summer, including ice cream. Easy grains like rice, barely and oats are good to use and lentils as well.


Instead of beverages, room temperature water with lime and a pinch of sugar can be enjoyed.


Summer tea can be of fennel liquorice, peppermint, rose. Beer can be also refreshing sometimes.


What to avoid?


Any alcoholic drink except beer may be avoided as it is extremely heating and taxing for the liver.

Anything ice cold. Ice cold diminishes the already low digestive fire leading to digestive issues and toxic residue.

The consumption of ferments, let it be cheese, store brought yoghurt, drinks or vegetables should be minimised during summer.

Strong, stimulating spices should be avoided. Enjoy the natural taste of fresh ingredients and fresh herbs instead. Heavy, oily food should be avoided at all cost including red meat. If you learn to combine your food items well, that can already do a lot to ease the load on digestion.

And at last but not least avoid any from of excessive exercise especially after 10 AM and in general too much physical activity to keep the heart happy.

Please note, the above are general advices, someone's unique state might require different approach then the above mentioned. E.g. Vata types can use more of sour taste and Kapha can be more brave with spices.

If you wish to know more about Ayurveda, join the Ayurveda Start or Start + programs, our Ayurvedic Cooking Club or learn within private frames. See more on the link here:


Photo credit: 1. David Bartus, 2. Ramdas Ware

50 views0 comments
bottom of page