top of page

Blog Posts

  • Writer's pictureOrsi

Spring is coming! Jön a tavasz!

Updated: Sep 6, 2022

Tavaszra felkészülés az Ájurvédával

Melegszik az idő lassan... közel a tavasz. A víz elem időszakába merülünk bele.

Mit jelent ez az Ájurvéda szempontjából?

A szervezet természetes tisztító folyamatainak intenzív beindulását a télen felhalmozott súlyfelesleg, és a toxikus anyagok kiválasztása céljából, hogy a szervezet ellenállóbb legyen a vírusokkal és baktériumokkal szemben és felkészüljön a meleg nyári napokra.

Hogyan hat ránk?

A Kapha és Pitta születési dósával rendelkezőkre ez a időszak intenzívebben hathat, mert a víz elem része ezeknek az energiáknak, kifejezetten akkor, ha egyensúlytalansággal állunk szemben.

Kapha egyensúlytalanság esetén fáradtságot, letargiát, többlet váladék termelődést tapasztalhatunk, rosszabb esetben megfázás, influenza is előfordulhat. Pitta egyensúlytalanság esetén máj panaszokat, irritáltságot, frusztrációt, erős önkritikát figyelhetünk meg.

Ez a kettő együtt pedig kora tavasszal az allergiákban csúcsosodhat ki.

A Váta születési dósával rendelkezők leginkább arra figyeljenek, hogy melegen tartsák magukat és ne pörögjenek túl a tavasz látótávolságba kerülése okozta lelkesedés közben.

Mit tehetünk magunkért?

Nem hiába van itt a nagyböjt időszaka. Ez az időszak a legjobb arra, hogy böjtöljünk, ami nem feltétlen koplalást jelent, hanem inkább tartózkodást a nehéz ételektől, hogy a szervezet az energiáit a tisztulásra fordíthassa. Természetesen pár nap, küszködés nélküli, intenzívebb böjt is kiválóan hathat a szervezetünkre. Az, hogy milyen típusú böjt a legjobb számodra, az dósa és egyensúlytalanság függő.

Általánosságban használj többet rozsból, árpából hajdinából, kölesből, rizsből a búza helyett. Legyen az ételed meleg. Fogyassz minél kevesebbet a húsból, olajos dolgokból, édességekből és tejtermékekből, kifejezetten a nehéz sajtokat és a joghurtot kerüld. Fűszerezz bátrabban: a kurkuma, gyömbér, kömény és görögszéna mag mindegyik dósát támogatja a tisztulásban.

A borsmenta, hibiszkusz, édesgyökér és csalán tea segíti a tüdőt és a máj tisztulását.

Naponta mozogj intenzíven 30 percet és végezz mellkas és nyak átmozgató gyakorlatokat.

Végül pedig a legfontosabb: légzésgyakorlatok! Ez nagyon fontos ebben az időszakban, szentelj rá 15-30 percet naponta. Meghálálja majd a szervezeted.


A fenti tanácsok általánosságban igazak. Az egyedi állapotunk kívánhat ettől eltérő hozzáállást az étkezés terén.


Photo by Simon Berger


Prepering for spring with Ayurveda


Its warming... spring is close. We are dipping in to the season of water element.


What does it mean in Ayurveda?


It is the intensification of our body's natural cleansing processes to remove access weight and toxins, so we are more resistant to viruses and bacteria and get ready to the warm summer.


How does it effect us?


Those with Kapha and Pitta birth dosha might feel this period more as water element is part of both Kapha and Pitta dosha.

It can especially impact you if you have any of these imbalances.

In case of Kapha imbalance tiredness, lethargy and excess mucus secretion can be experienced. In worst cases, cold and flu get the hold of us.

Pitta imbalance may cause liver issues, irritation, frustration and strong self critique.


These two are peaking up during late spring in hay fever and allergies.


Vata birth dosha types may pay attention to keep warm and not to get carried away by the excitement of the first signs of spring.


What can we do for ourselves?


There is a reason why in different religions it is fasting time. In the system of Ayurveda also it is recommended to do fasting in this period. This doesn't necessarily mean to starve, but to eat light meals so the energy is spent on the natural cleansing processes not on digestion.

Few days more intensive fast is also very beneficial for all, however the type of fast you may do depends on your dosha and imbalances.


In general use more rye, barely, buckwheat, millet or rice instead of wheat.

Eat warm food. Consume less from meat, oily, too sweet and milk products (especially heavy cheeses and yoghurt). Use spices: turmeric, ginger, Roman cumin and fenugreek can balance all the doshas in this season.


Pepper mint, hibiscus, licorice and nettle tea supports the lung and liver functioning.


Move intensively 30 mins every day and do some exercises to release the neck and chest region.


At last but not least: do breathing exercises! It is very important in this period of the year. Give 15-30 mins per day to it and your body will be forever grateful.



The above are general advices, someone's unique state might require different approach then the above mentioned.


Photo by Simon Berger

46 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page