Az élet Ájúrvédikus megközelítése

A testfelépítésednek és saját belső működésednek legmegfelelőbb napi rutin, ételek és jóga az egészségért.

Mi az az Ájúrvédá?

Az Ájúrvédá több, mint 5000 éves tudomány, ami azért kelt életre, hogy az emberiséget az egészség megőrzésben és gyógyulásban segítse a megelőzést és a természetes gyógymódokat előtérbe helyezve.

A megfelelő napi rutin, a táplálkozás és a jóga ugyanúgy részét képezik, mint a gyógynövények használata.

Nem arról szól, hogy tökéletesek legyünk, hanem arról, hogy kialakítsuk saját egyensúlyi állapotunkat, ami az alapja az egészséges életnek.

Nem szeretnék az életünket rövid idő alatt alapjaiban felforgatni, inkább apró, fenntartható változásokon keresztül szeretnénk eljutni oda, hogy a változtatás az egészségesebb felé belső igényből fakadjon.

Miért pont Ájúrvédá?

Több oka is van, például:

  1. könnyű követni, nem köt szigorú szabályokhoz (nincs éhezés, nehéz böjt), csak egy kis elhatározás szükséges az apró változások elindításához és az egészséges szokások kialakításához.

  2. Nem egy éppen divatos étkezési hullám, ami egyeseknek működik, másoknak nem, hanem egy évezredes tudomány, ami bevált. 

  3. Amikor egy "diétát" vagy a rendszerhez kapcsolódó egyéb "változást" ír elő, akkor saját állapotodat veszi figyelembe, nem általánosításokból találgat. Ha nem működik, akkor csaltál :P). 

Ájurvédikus Napi Rutin

Az Ájúrvédá keretein belül a napi rutin azt jelenti, hogy a mindennapjaidat a nap energiájához és a természethez igazítod. Ez annyit tesz, hogy figyelembe veszed a saját biológiai órádat, tehát a különböző napi tevékenységeidet akkor végzed, amikor azt a külső és belső energiák és tested működése leginkább támogatja. Hogy ez mit jelent?

Jó a nappal kelni, mert ez az időszak a legmegfelelőbb arra, hogy kapcsolódjunk magunkhoz, a természethez vagy, hogy bármilyen spirituális  tevékenységet végezzünk.

Jó délben enni a legtöbbet és annak megfelelő figyelmet szentelni, mivel ekkor a legaktívabb az emésztő tűz. Jó a szellemi munkát 14 és 16 óra között vézni, mert a délutáni eneregiák támogatják ezt a leginkább.

Végül pedig jó elkezdeni 18 óra után lelassulni és készülődni a pihenésre, hogy az éjszakai alvás valóban pihentető legyen és ágyba bújni legkésőbb 22 óráig.

Ájúrvédikus Étkezés

"Mikor az étkezési szokások rosszak az orvosság nem használ. Ha az étkezés megfelelő nincs szükség orvosságra." Charaka Samhita

Az Ájúrvédá szerint nem csak az a célunk, hogy egészségesen étkezzünk, hanem az is, hogy egészségesek legyünk a bevitt étel által. Hogyan?

Amennyire lehet egyél frisset, helyit, szeretettel készítettet és olyat, amit meg tudsz emészteni, tehát a te testtítusodnak megfelelő. 

Tartsd az emésztő tüzet optimális szinten, hogy az tökéletesen tudja végezni a munkáját: az átalakítást, beépítést és kiválasztást.

Honnan tudod, hogy az étel jó számodra? Az ételed energiát és belső nyugalmat ad, az immun rendszered legyőzhetetlen.

Ájúrvédá Jóga

Különbőző testípusuaknak más-más jóga típus az legmegfelelőbb:

Vata típusú vagy (vagy egyensúlytalanság esetén) ? Legyen a gyakorlásod lassabb, meditatív, gyengéden erősítő. 

Pitta típusú vagy (vagy egyensúlytalanság esetén)? Legyen a gyakorlásod  kiegyensúlyozott, kevésbé fűtő, több legyen a hűtő, nyugtató ászana.

Kapha típusú vagy (vagy egyensúlytalanság esetén)? Legyen a  gyakorlásod intenzív, fűtő és jól átmozgató. 

A kor, az évszak és más körülmények is befolyásolják, hogy éppen mire van szükséged. Figyeld meg és legyél tudatos!

Please reload

Az Indiában eltöltött évek alatt sikerült megtapasztalnom az Ájúrvédá rendszerének kifinomunltságát és jótékony hatását, így amit csak lehetett igyekeztem a mindennapjaim részévé tenni.

Több Ájurvédikus orvos és terapeuta munkáját figyelhettem meg közelebbről és számos tanfolyamot végeztem el a témában. 

A célom az, hogy a táplálkozás területén felhívjam a figyelmet arra, hogy nem minden válik az egészségünkre, amit egészségesnek mondanak.

Manapság annyi féle táplálkozási divattal találkozik az ember, hogy teljesen belebonyolódik abba, hogy mit is tegyen az egészsége érdekében.

Az Ájúrvédá rendszere szélsőségektől mentes és az egyetlen olyan táplálkozási rendszer tudomásom szerint (nem csak az), ami az egyént veszi figyelembe, ahelyett, hogy általánosságban azt számolgatná, hogy mennyi legyen az étel tápértéke, vitamin tartalma etc. 

A cél az, hogy kifejlesszük azt az érzékenységet a testünk visszajelzései felé, ami ahhoz szükséges, hogy jobban megértsük annak működését és igényeit. 

 Mit tanulhatsz a Jóga és Ájúrvédá Műhelyeken?

  1. a jóga segítségével megfigyelni a tested és az elméd, megtanulunk lélegezni és nem mozogni, saját magunknak gyakorolni

  2. megismerkedsz az Ájúrvédá alapfogalmaival, mint pl a dósa

  3. elsajátítasz olyan, a napi rutin részét képező praktikákat, melyek a egészség megőrzést és a gyorsabb győgyulást segítik

  4. megtanulod felismerni a környezet rád gyakorolt hatásait

  5. megismerkedsz az Ájurvédikus ételkészítés alapjaival

A műhely keretében tanultak igazodnak a mai felgyorsult élethez, ezért sem az ételek elkészítése, sem a praktikák nem kívánnak órákat a napodból. Az Ájurvédá alapja is a kevesebb sokszor több. 

A fenti információ általános, ha saját magaddal kapcsolatban vagy kiváncsi bármire, egyeztessünk időpontot.

India

Kings Villa Resort, Ourem Rd, Mohanbagh, Palolem, Canacona, Goa 403702, India

Phone/Whatsup: +91860 500 7600

Hungary

Százház utca 20. III/39.

Budapest, Hungary 1076

Tel/Whatsup: +36 30 975 3122

  • White Facebook Icon