Blog Posts

Külső hideg, hó és jég, belső meleg, Ájurvéda!

Updated: Sep 6

Cold outside, snow and ice, warm inside, Ayurveda! Find the post in English below.


Ez idáig a Vátá időszakban, az éter elem dominanciája révén kitágult a tér, lehullottak a levelek, minden átláthatóvá vált. December közepétől az éter elem elkezdi átadni a helyét a föld elemnek és ezzel a Vátá időszakot felváltja a Kapha, megjön a fagy, a ropogós hideg, a hó betölti a teret.

Látszólag a két dósa, és velük együtt a két elem teljesen ellentétes energiákat hordoz, mégis van bennük közös. Egyrészt mindkét dósát a hideg minőség jellemzi, ezért kevésbé éles változásnak érzékeljük ezt az átmenetet. Másrészt az éter és a föld elem kiegyensúlyozott, pozitív közös halmaza a szeretet és a törődés, melynek a föld a kézzel fogható, az éter pedig az érzelmi megnyilvánulása. Nem véletlen, hogy a karácsonyt pont ekkor ünnepeljük.


Hogyan hat ránk?


Az őszi könnyed, pörgős, változós időszakot légies, kiáradó időszak váltja fel, majd az éter és a föld találkozásánál kicsit megáll minden. Megmarad a könnyedség, de már megjelenik a föld nyugtató energiája. Élessé válik a hideg, merevvé és dermedté a világ, hallható a csend.

A test még mindig a hideget próbálja túlélni: a leheletünk látszik a szabadban, az orr nyálkahártyája kissé megduzzad, hogy védje a hidegtől a légzésben résztvevő szöveteket.

A bőr mintha érzéketlen lenne, a véráramlás annyira inkább a törzs irányába koncentrálódik. A nap hiánya és a pangó véráram a bőrt sápadttá, szárazzá teszi. A szívműködés lelassul az erős hidegben, az egész rendszer „pang”. Általánosságban jó az étvágyunk, testileg még mindig az építő szakaszban vagyunk, mely december végére csúcsosodik ki.

A domináns hideg és lassuló energiák a Kapha prákritivel rendelkezőket „ledermesztik”, teljes lelassulást hozhat náluk, depresszióra hajlamosítja őket.

Másrészt mindez a Vátá prákritivel rendelkezőket frenetikussá, szorongóvá, hiperaktívvá teheti, előhozva különböző félelmeiket. Ők nem ledermednek, hanem reszketnek.


Mit tehetünk magunkért?


Ebben az időszakban az éter elem által létrehozott „űrt”/teret szeretnénk betölteni tudatosan vagy kevésbé tudatosan. A lehető legjobb formában szeretnénk ellensúlyozni a sötétséget, a hideget és beleengedni magunkat a mozdulatlanságba.

A szervezet még mindig vágyik az építő, tápláló ízekre és érzésekre-tapasztalásokra, amely arra szolgál, hogy megerősítsen minket a következő időszakra nem csak fizikailag, de érzelmi-mentális síkon is.

Ez az időszak nem a böjtről és nem is a munkával töltött túlórákról kell, hogy szóljon, de a teljes passzivitásról sem. A kulcsszó inkább a mindent megengedő mértékletesség.

A tápláló, meleg ételek-italok, a sok édes íz kifejezetten kiegyensúlyozólag hat. Használjunk bátran olajos magokat, gyökérzöldségeket és különböző gabonaféléket, hogy kielégítsük a szervezet ez irányú igényét. Ez az időszak a húsfogyasztást is támogatja (mértékkel, megfelelően elkészítve és kombinálva). Fűszerezzünk úgy, hogy saját állapotunkhoz mérten emészthetővé tegyük az édes ízeket (erről az Ájurvédikus Főzőklubban sokat beszélünk majd).

Ha merevséget érzünk a végtagokban, a langyos szezámmagolajos önmasszírozás sokat segíthet rajta.

Használjuk ki az időszak pihenést, ellazulást támogató energiáját: aludjunk jókat, de ne sokat (max 8 h), inkább aktív pihenéssel töltsük el az időt (kinek mire van jobban szüksége: erdei séta, társasjáték stb.).

A másik forrása az édes „íznek” a saját magunkkal és szeretteinkkel együtt töltött idő, ezzel se spóroljunk ebben az időszakban.


Az éter elem a mentális-érzelmi világunkkal áll nagyon szoros kapcsolatban, ezért támogatást ad a magunkhoz való kapcsolódáshoz, az érzelmi világunk kiegyensúlyozásához és a spirituális kiteljesedéshez.

Az ászana gyakorlás és légzőgyakorlatok mellett érdemes különböző koncentrációs és meditációs gyakorlatokat kipróbálni, végezni az aktív pihenés részeként. Napi 15 perc nagyon messze vihet. Ilyen lehet például a sétáló meditáció, a gyertyalángos koncentrációs/tisztító gyakorlat, a jóga nidra is.


Ha a fentieket igyekszünk betartani, jó erőben és fizikai-mentális egészségben ér majd mindkét a tavaszi időszak, ami mindig kihívások elé állítja a szervezetet.


A fentiek általános tanácsok, az egyéni állapotok kívánhatnak ettől eltérő hozzáállást.


Fotó: Roman Solar, Jrydertr

Cold outside with snow and ice, warm inside, Ayurveda!

During the Vata season first the air and then the ether element was/is dominant. By the time ether comes in, the spaces expand, the leaves fall and everything seems transparent, more spacious. From mid December the ether dominance slowly changes for earth dominance, and with this the Vata dosha gives it's dominant position to Kapha. This becomes visible as cold intensifies, nature freezes and snow arrives. The earth fills ether. Seemingly these two doshas are opposites, however there is one quality they share, which is cold. For this reason this transition seems less challenging. On the other hand the ether and earth in their balanced state also represent love and care. Ether is the spiritual, earth is the physical aspect of it.


How does this affect us?


After the light, airy, speedy and ever changing autumn comes the expansive early winter. At the meeting point of ether and earth everything stops a little. The easiness stays, but the calming energy of winter also gets sensible. The cold gets sharp, the world gets rigid and numb, one can hear the silence. Our body still wants to survive the cold: we see our breath outside, the mucus membrane of our nose and cavities swell up to protect our organs involved in breathing. Our skin almost freezes, we experience less sensation through it as our circulation is concentrated so much towards the centre. The heart also slows down, in the cold everything stagnates. In general our appetite is good, we are still in the building phase, which will peak by the end of December and goes into reverse slowly. The cold and slow energies impact most those who have Kapha prakriti (or Vrikriti). They get numb, super slow by these energies and it can also lead to depression. This cold impacts those with Vata prakriti differently, they are shivering, rather then get numb. It brings to the surface their anxiety and can get hyperactive.


What can we do for ourselves?


During this period we would like to fill in the emptiness/spaces consciously or unconsciously. We would like to do that the best way we can by counterbalancing darkness, cold and ease ourselves in to stillness. Our body still craves for nourishing tastes, meals, sensation and experiences. This is to make us strong for the spring both physically and mentally. This period is not about fasting or overtime at work, neither about complete passivity, more of taking everything in with modicity. The nourishing, warm foods and drinks, lots of sweet taste help to balance the cold. We can use nuts, root vegetables and different grains generously. This period is also good to eat meat (if you do in reason, well prepared and combined). Spice the dishes according to the season and your digestive capacity to make those sweet tastes digestible (discussing a lot about this in the cooking club). If you feel too much rigidity in your limbs, warm sesame oil massage can help it. Use also the calm energy of the season: sleep well, but not too much, spend your time with active rest (forest walks, games etc.)


The other way to satisfy our requirement for nourishment is to spend time with friends and family. The ether element is in very close relationship with our mental-emotional world, therefore it supports us in connecting to ourselves and others, the balancing of our emotional world and our spiritual growth. Beside the asana and pranayama practice its really beneficial to try or set a regular concentration/meditation practice as part of the active relaxation. 15 mins per day can go a long way. You can choose for example walking meditation, candle light kriya or yoga nidra.


If we could go through with awareness during this period and pay attention to our needs we will face the challenges of the spring with ease.


Please note that the above are general advices, certain personal conditions may require different approach.


Photo: Roman Solar, Jrydertr