Blog Posts

  • Orsi

Nyár, meleg, Ájúrvédá!

Summer, warm, Ayurveda! The post in English is below.


A tavasz a végéhez közeledik, a nap egyre erősebb és egyre hosszabbak a nappalok. Lassan a víz elem dominanciáját átveszi a tűz, a Pitta dósa időszakába érkezünk.


Mit jelent ez az Ájúrvéda szempontjából?


Miután a szervezet elvégezte tisztító folyamatait, a hangsúly áttevődik a hűtésére. Az optimális belső hőmérséklet megtartása céljából, az Ágni (emésztő tűz) takarékra kapcsol, ami befolyásolja az emésztést és az étvágyat. A meleg a szívre és a májra is többlet “munkát" ró.


Hogyan hat ránk?


Ez az időszak, a nyár első fele, (még mindig) a Kapha és Pitta születési dósával rendelkezőket viselheti meg jobban. A meleg és a növekvő páratartalom a Pitta típusúaknál (vagy egyensúlytalanság esetén) a máj túlműködéséhez vehethet, ami így kevésbé hatékonyan tudja ellátni a méregtelenítő folyamatokat. A felhalmozódott méreganyagok a bőrön keresztül “törnek felszínre” akné és kiütés formájában. Mentálisan/érzelmileg az irritáció és harag, a könnyen ki jövök a sodromból érzés, az ami dominál.

A keserű zöldek fogyasztása, a rózsavíz és napozás helyett “holdazás” (holdfürdő) sokban hozzájárulnak az egyensúly megőrzéséhez.


Kapha típusúaknál (vagy egyensúlytalanság esetén) a növekvő páratartalom és a meleg a végtagok dagadáshoz vezethet. A meleg tágítja az ereket, ami vízvisszatartást okozhat. Emellett ilyenkor a gombás fertőszések is gyakoriak és az időjárás az élősködőknek is nagyon kedvez. A nyár első fele a Kapha típusúakat elnehezítheti, lassúvá teheti, ha nem figyelnek arra, hogy mit és abból mennyit fogyasztanak.


A reflux is jellemzőbb erre az időszakra mindkét dósatípusnál, kifejezetten déli időben, mikor az emésztő tűz gyengül a meleg miatt. A nehéz, olajos ételek és szénhidrátok túlterhelik az emésztőrendszert a meleg napokon. A nem megfelelő emésztés eredményeként keletkezett nyúlós anyagok akadályozzák a nyirokrendszer és a máj megfelelő működését.


A nyár a Vátá típúsúak kedvenc időszaka, amire egész évben vártak, mert végre a meleg a csontjaikig hatol, szó szerint. Számukra a folyamatos folyadékpótlás kifejezetten fontos. Olyannyira, hogy megalapozhatja a betegségmentes őszt.

Mit tehetünk magunkért?

Ugyan a Vátá típusúakat a száraz alapminőség kifejezetten hajlamossá teszi a kiszáradásra, mégis mindenkinek nagyon fontos ebben az időszakban az optimális folyadékbevitel. Az optimális a cél, mert az sem jó, ha túlzásba visszük. A túl sok folyadékbevitel tovább gyengíti az emésztést és túlterhelheti a vesét. Mi az optimális? Itt olvashatsz róla: https://www.createbalancewithme.com/post/water-in-out .

Általánosságban nyáron az édes, keserű és fanyar ízeket érdemes előnyben részesíteni. Ezen belül pedig a nyár első felében az ételünk legyen könnyű, hűs és laktató.

A friss gyümölcsök és saláták időszaka ez, kifejezetten a Pitta típúsuak számára. Bármilyen friss és szezonális zöldség tökéletes, akár fehérje bevitelre is. A tavaszi böjtök után ismét élvezhetőek a tejtermékek és alkalmanként a fagyi is. A természetes édesítők is pozitív hatással lehetnek, kivéve a mézet. A könnyebb gabonafélék, mint a rizs, árpa és zab is bármikor jó választás. A hús helyett mehetnek a lencsefélék.


Az üdítők helyett inkább szobahőmérsékletű vizet fogyasszunk mentával, limmal és egy pici cukorral.

Az édesgyökér, borsmenta, édeskömény és rózsa tea is frissítőleg hathat akár langyosan is.

Ha már mindenképp alkohol, akkor a sör az, ami a nyár itala.

Mi az amit kerüljünk?


A sörön kívül kerüljük az egyéb alkoholos italokat, mert erősen fűtő hatásúak és a májat is túlterhelik.

A jeges italokat is érdemes kihagyni, mert az az emésztést megzavarja és méreganyagok felhalmozódásához vezet.

Ez az időszak nem a fermentált sajtok, italok és zöldségek fogyasztását támogatja, minimálisat érdemes csak fogyasztani belőlük.

A fűszerekkel nyáron mértékkel bánjunk. Élvezzük a természetes ízeket és a friss zöldfűszereket. A csili féléket kifejezetten érdemes kerülni.

Kerüljük a nehéz ételeket, a vörös húsokat. Már azzal is sokat tehetünk az emésztőrendszer támogatásáért, ha megfelelően kombináljuk az élteleinket.


Végül pedig ajánlott a fizikai aktivitást a minimumra csökkenteni, beleértve a sportot is. A túlzo