top of page

Blog Posts

  • Writer's pictureOrsi

15 Ayurvedic recommendations for better digestion

Updated: Dec 11, 2020

15 ájúrvédikus jótanács a jobb emésztésért

Az Ájúrvéda rendszere szerint az vagy, amit meg tudsz emészteni, nem az, amit megeszel.

Miért van ez így? Azért, mert teljesen mindegy mit eszel meg, ha az emésztésed nem tudja azt lebontani és beépíteni, hogy haszonosuljon.


Az Ájúrvéda rendszerében minden az emésztéssel kezdődik és mondhatjuk úgy is, hogy végződik. Az elfogyasztott ételen és italon kívül "táplálékot" a bőrön és más érzékszerveinken keresztül is veszünk fel.


Az emésztésért a szervezetünkben a többféle formában megjelenő Ágni, emésztő tűz, a felelős. Az optimális Ágni biztosítja az életerőt, egészséget, boldogságot és megelégedettséget.


Az optimálisan működő Ágnihoz a kulcs a mindennapi tevékenységeinkben rejlik, egészen közelről pedig abban, hogy hogyan állunk az ételünkhöz.


Hogyan támogathatjuk az emésztő tűz megfelelő működését, és ezzel a szervezetünk egyészségét, immunitását és harmóniáját?

  1. Tiszteld az étkezési időt, teremts nyugalmat magad körül hozzá és légy hálás az ételedért. Ülj le az ételedhez és az italodhoz is, amikor csak tudsz.

  2. Csak akkor egyél, mikor éhes vagy! Azaz kész vagy az új adag befogadására.

  3. Megfelelő adagot fogyassz az ételből. Ne terheld túl az emésztőrendszert. Mikor még egy falat lemenne, ott kell megállni.

  4. Legyen fix az étkezési időd és akkor kerüljön a tányérodra a nehezebb étel, amikor a napenergia támogatja az Ágni működését, azaz délben. A szokás nagy úr és valóban, mert ha a szervezeted tudja, hogy mire számítson és mikor, akkor úgy készül.

  5. Egyél tudatosan, rágd meg jól az ételt és élvezd, értékeld az ízeket. Az érzékszerveken (szaglás, látás) keresztül a szervezet felkészül az emésztésre, a rágás pegid már az emésztés része.

  6. Az étel mellé vagy előtte, hideg helyett, meleg folyadékot fogyassz, leves vagy gyógynövényes/fűszeres tea formájában lassan kanalazva/szürcsölgetve. Fontos a bemelegítés és a folyadék az emésztőnedvek mellé, viszont lassan adagolva, nem egyszerre.

  7. Szezontól és dósa típustól függően inkább a főtt ételt részesítds előnyben. A nyers dolgok hideg természetűek és nehezebben emészthetőek, ezért csak a megfelelő emésztő tűzzel rendelkezőknek ajánlott rendszeres jelleggel.

  8. A tányérodra többségében szezonális alapanyagok kerüljenek. Ezzel nem lőhetsz mellé, mert a szezonális azt az intenzitást és energiát hordozza, amire általában az adott szezonban szükség van. Másrészt legyen az ételed egyszerű. Minél több az összetevő, annál nehezebb az emésztése.

  9. Az ételed készüljön friss alapanyagokból, és frissen is fogyaszd. A 24 óránál régebbi étel halott, azaz életenergiát nem hordoz, ugyan némi tápanyagot még igen.

  10. Kombináld úgy az ételeket, hogy az a gyomrod számára feldolgozható legyen. Egy-két példa: állati eredetű termékeket ne fogyassz együtt egymással vagy hüvelyesekkel. Ha nehezebb a főételed, válasz könnyebb köretet (rizst vagy párolt zöldséget) hozzá. Ritkán egyél olajban/zsírban sülteket. Gyümölcsöt csak önmagában fogyassz.

  11. Étkezés után ne feküdj le, aludj vagy fürödj. A legjobb, ha megteszel kb 100 lépést és utána állsz neki a teendőidnek.

  12. Rendszeresen mozogj! Egyértelmű, a fizikális aktivitás pl. úszás, jóga, thai chi jól átmozgat, segíti az energia és véráramlást és ezzel az emésztést és tisztulást is, viszont ne legyen közvetlenül étkezés után.

  13. Csak azt kendd magadra, amit meg is ennél. A bőrünk a legnagyobb felvevő szervünk, a testápolók, izzadásgátlók anyaga bejut a szervezetünkbe.

  14. Ha ettél, akkor a salakanyagnak is távoznia kell. Ha ez nem történik meg naponta, vagy túl gyakran történik, akkor az emésztéssel gond van. Figyelmet kér, add meg neki.

  15. Minden nap adjál időt magadnak a mentális feldolgozásra is. Végezz légzőgyakorlatokat, koncentrációs-meditációs gyakorlatokat, sétálj a természetben stb. Nem kell sokra gondolni, 20 perc is sokat tesz a mentális egészségért.

Az Ágni optimalizálása mellett a fenti tanácsok betartásával energiát takaríthatsz meg és plusz energiát is teremthetsz. Ezt a plusz energiát felhasználhatod a külső-belső világod építésére, szépítésére.

Jó egészséget!

Agni - the digestive fire

15 Ayurvedic recommendations for better digestion

As per the system of Ayurveda you are what you can digest, not what you eat. Why so? Because if you can't digest & assimilate the food you took in, no matter how healthy it is, you won't be able to benefit from it.


Everything starts and even ends with digestion. You consume not just through your mouth, but through your skin and other senses as well.


Agni, the digestive fire in it's various forms in the body, is responsible for digestion. When it is optimal, it gives us vitality, health, happiness and contentment.


When it comes to balancing Agni, bringing it to optimal, Ayurveda recommends to look at your day to day activities, especially how you relate to food and eating in general.


How can we support the optimal functioning of our Agni through our everyday activities?

  1. Respect your time with food and be grateful for the meal. This way your meal is consumed with good energy.

  2. Eat only when you are hungry, so you are ready for the next input.

  3. Eat appropriate portions from the food. Do not overload your digestive system.

  4. Be more conscious with how you eat: chew your food well, enjoy and appreciate each tastes and smells coming with it. Based on the information which comes in through your senses your body prepares to digest and your mouth is part of the digestive process, so is chewing.

  5. Pick an approximately fix time for your meals and eat the heaviest when the sun is shining brightest, so at noon. Good habits help the body to prepare for the type of food you send in.

  6. Sip something warm & mildly spiced with or before your meal (instead of cold) in the form of a soup or herbal/spiced tea. Warming up is important for your belly too not just when you do sports.

  7. Depending on the season and your imbalances, favour cooked food over salads, smoothies etc. Raw foods might be sometime more nutrient dense, however they are cold and heavy in nature and much harder to digest.

  8. Put on your plate mainly seasonal ingredients. This will ensure that you put in the type of energy you need for the season. Also let your meals to be simple, especially for dinner. The more ingredient, the heavier it gets.

  9. Create your meal from fresh ingredients and consume it within 24 hours. Over processed and old foods are stale, without life force or energy.

  10. Combine your meal ingredients well: do not combine animal products with each other or legumes. If you have a heavier meal pair it with a light side dish, eg rice or steamed vegetables. Avoid very oily food. Eat fruits on their own... to mention just a few.

  11. Do not lay down, sleep or shower right before or after your meal. A little walk, 100 steps would be ideal to support digestion. Do not exercise right after meal.

  12. Move your body! Physical activities help your digestive fire to be burning optimal, however do not overdo it either.

  13. Use on your skin only what you would eat too. Your skin is the largest surface through which you release and take in stuff, including chemicals of skincare products.

  14. If you are eating daily then wastes should also move daily. If it doesn't happen or happens too often, it's time to pay serious attention.

  15. Give yourself time each day to digest your experiences mentally too, breathing and concentration exercises, yoga nidra, nature walks can help you with that. Do not get overwhelmed, 20 mins a day is a good start.

Beside optimizing your Agni, all the above are small daily habits which help you to save or cultivate energy rather then wasting it. The extra energy can be used to repair and reconstruct your body, mind - life.

Wishing you good health!


Cover picture by silviarita from Pixabay.

95 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page