top of page

Blog Posts

  • Writer's pictureOrsi

Mind-Body/Elme-Test

Updated: Apr 24, 2020

Tudtad, hogy a mentális jellemzőid különbözhetnek a testitől? A cikk magyarul lent.

Did you know that your mental constitution can be different from your physical?


When we are born we have our Prakriti (the ratio of kapha, pitta, vata), our physical constitution and Manas Prakriti, our mental constitution. The too can be different as well and unlike Prakriti, which is established at conception and considered fixed from that point onward (we would like to keep it in balance with the same proportions), Manas Prakriti can, and naturally does, change over time, which reflects our capacity, with practice, to develop more evolved states of consciousness throughout our lives. What are the mental qualities? Ayurveda names three maha gunas (attributes or qualities of consciousness) namely: sattva, rajas, and tamas. Though these qualities are very subtle, they are present in our food, experiences, and our overall state of consciousness. Together sattva, rajas, and tamas are said to give rise to all phenomena in nature, and they have a great influence on the subtle body and the mind.

  • Sattva engenders equilibrium, clarity, light, intelligence, compassion, insight, and wisdom.

  • Rajas ignites kinetic energy, movement, passion, and the ability to act.

  • Tamas is responsible for inertia, darkness, heaviness, slowness, sleep and decay.

There is place in our life for all three of these energies as tamas supports sleep; rajas ignites decisiveness and excitement in our lives; and sattva supports clarity of the mind. But when it comes to the growth of our mental-spiritual health, the Vedic sciences highlight sattva, because it is more aligned with the qualities of liberation and enlightenment. No wonder that most mental imbalances can be attributed to an imbalance in rajas, tamas or both of them. Of course, Manas Prakriti can also change for the worse, and will eventually do so if we consistently make poor lifestyle choices and surround ourselves with negativity. How to encourage the thriving of our mental and emotional health?

  • Get out of your head to the heart more often

  • Surround yourself with positive and inspiring people

  • Connect to nature on a regular basis

  • Fall in love with solitude and silence

  • Pay attention to what kind of energies you let in through your 5 senses

  • Move your body with yoga asanas

  • Be conscious of your breath

  • Listen to healing sounds like mantras, singing bowls, prayer, nature, classical music etc.

  • Use the tools of relaxation and concentration practices to get into meditation

  • Utilize the healing touches of your own or others' (hugs, massages etc.) hands

The tools of yoga and ayurveda are there to help us keep the balance and health of our physical and mental constitution too. During our week in the Hungarian Hills we will learn about the role of the mental qualities in our life, discover our relation to them, work on freeing the pathways of the energy with yoga asanas, breathing techniques, concentration practices, mantras & support the process with ayurvedic food (with special focus on the sattvic quality), daily routine, herbs.

You can find the details of the retreat here: https://www.createbalancewithme.com/seven-days-into-sattva-retreat

Join us! Elme/Test – Mentális Jellemzőink és az Ájúrvédá

Tudtad, hogy dósa összetételünkön kívül születésünkkor kapunk egy bizonyos mentális karaktert is? Mikor megszületünk egyrészről kapunk egy dósa összetételt, a kapha, pitta és vata bizonyos arányát, a Prakritit, másrészről pedig egy Mánasz Prákritit, azaz egy mentális összetételt. Ez a kettő nem feltétlen egyezik meg. A Prakritivel ellentétben, ami a fogantatáskor alakul ki és nem változik (annak az aránynak a fenn és egyensúlyban tartása a cél), a Mánasz prákriti válozhat és változik idővel. Ez a tudatosság fejlesztésének lehetőségét tükrözi, amire képesek vagyunk -gyakorlással- az életünk során. Mik azok a mentális minőségek, melyek meghatározzák az elménk működését? Az Ayurveda három Mahá Gunát (tudati minőséget) különböztet meg: a szattvát, rádzsászt és támászt. Ezek nagyon finom minőségek, energia fajták, mégis megtalálhatók mindenben: az ételben, a tapasztalatainkban és az általános tudatállapotunkban. A Védikus írások szerint, ez a három minőség hívja életre az összes létező jelenséget a világunkban és nagy befolyással van a finom testi-energetikai és szellemi működésünkre.

  • Szattvá egyensúlyt, tisztán látást, könnyedséget, intelligenciát, együttérzést, intuiciót és bölcsességet testesít meg.

  • Rádzsász a kinetikus energiákat kelti életre, a mozgást, motivációt, szenvedélyt támogatja.

  • Támász a tétlenségért, letargiáért, elnehezültségért, romlásért, pangásért és az alvásért felelős.

Mindhárom energiatípusra szükségünk van az életünk során, hogy miért? A támász a jó alvást segíti elő; a rádzsász a döntésképességet és az ösztönző izgatottságot hozza létre; és a szattvá az elme tisztaságát teremti meg nekünk. Amikor azonban a mentális-spirituális fejlődést és egyészséget tekintjük, a Védikus tudományok a Szattvá minőséget részesítik előnyben, mert ez az ami a legközelebb áll a megvilágosult/felszabadult állapothoz. Nem véletlen, hogy a legtöbb mentális egyensúlytalanságért a rádzsász, támász vagy mindkettő túlzott jelenléte a felelős. A Mánasz Prákriti nem csak fejlősésre, de visszafejlődésre is képes, amit, a nem megfelelő életvitel és sok negativ hatás elősegít.

Mit tehetünk a mentális és érzselmi stabilitás, egyensúly és egészség megőrzéséért?

  • Tudatosan, rendszeresen helyezd a fókuszt a elmédről a szívedre

  • Vedd körül magad pozitív és inspiráló társasággal

  • Legyen rendszeres kapcsolatod a természettel

  • Szeress bele a csendbe és az egyedüllétbe (nem feltétlen a társtalanságba :o)

  • Legyél tudatos abban, hogy mit engedsz be az érzékszerveiden keresztül

  • Jógázz, hogy felszabadítsd az energia pályákat

  • Lélegezz tudatosan

  • Hallgass rendszeresen gyógyító hangokat: a természet hangjait, mantrát, hangtálakat, imát, classzikus zenét etc.

  • Használj relakszációs és koncentrációs gyakorlatokat az elme lecsendesítésére

  • Amikor csak teheted használd saját vagy más kezét az érintésre (simogatás, ölelés, masszázs: kézzel, energetikával)

A jóga és az ájúrvéda eszköztára segít a mentális természetünk egészségének és egyensúlyának megőrzésében. A három napos illetve egy hetes elvonulás keretében a mentális minőségeket tudatosítjuk, felfedezzünk miként vannak jelen saját magunkban és olyan technikákat gyakorlunk és sajátítunk el, melyek az egyensúly megőrzését szolgálják.

Tarts Velünk Te is!

Bővebb információt az elvonulásokról itt találsz:

az egy hetes táborról (nemzetközi, angol nyelven vezetett) https://www.createbalancewithme.com/seven-days-into-sattva-retreat és

a három napos hosszú hétvégéről


48 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page